skip to Main Content

Ben Joppe

(1915-2007)

“Schilderen is een state of mind”

Ben Joppe was abstract kunstenaar. Bijna de helft van zijn leven en zeker het meeste vormende deel ervan bracht hij door in Aziatische landen. Ben Joppe’s levensloop en artistieke ontwikkeling zijn uitzonderlijk. Na de Tweede Wereldoorlog verbleef hij op Bali, waar hij vele kunstenaarsvrienden maakte, onder wie Rudolf Bonnet. Daarna vertrok hij naar Japan, waar hij vriendschap sloot met beroemde kunstenaars zoals de schilder Shikō Munakata en de keramist Suetso Yanagi. In Japan is hij onderscheiden met een prestigieuze kunstprijs.

Eind jaren vijftig verbleef hij in Canada, waar hij veel schilderde. Weer terug in Japan werd Ben promotor van muziek én Nederland voor het platenlabel Phonogram. Hij correspondeerde met de schrijver Graham Greene, sloot contracten met avant-garde Japanse musici, zoals Tōru Takemitsu, en met de Nederlandse schilder Karel Appel voor diens plaat Musique Barbare. Deze Japanse tijd, waarin hij kunstenaarschap combineerde met zakelijke activiteiten in de culturele sector, werd afgesloten met het directeurschap van het Nederlands Paviljoen van Expo ’70 in Osaka. Aansluitend belandde Joppe diep in de wereld van de klassieke muziek: hij werd privésecretaris van de Nederlandse dirigent Bernard Haitink. Die functie bracht hem ten slotte terug naar Nederland. 

Ben Joppe liet een omvangrijk oeuvre na van ettelijke honderden kunstwerken. Zijn mooiste doeken komen recht uit het hart en lijken vaak – bewust of onbewust – op prachtige bloeiende tuinen. De bladzijden van zijn dagboek. 

Back To Top